perjantai 7. tammikuuta 2011

Uusia alkuja

Uusi vuosi, uudet kujeet. Onko aika aloittaa jotain uutta? Vai kenties pitäytyä vanhassa?

Perheemme on ollut "poikkeustilassa" jo parisen viikkoa: antoisan tiiviitä hetkiä sukulaisten ja ystävien kanssa pyhinä, pyhien välillä töitä ja lastenhoitoa. Kun päiväkoti on kiinni 2,5 viikkoa niin työssäkäyvät vanhemmat saavat venyttää luovuuttaan tärkeiden asioiden yhdistelemisessä. Ajattelen, että on ihanaa päästä taas "normaalirutiineista" kiinni ensi viikolla. Mutta toisaalta: kannattaako? On ollut hyvä hetki pohtia mitä tuloksia, niin hyviä kuin huonojakin, olen rutiineillani saanut aikaan viime vuonna. Entä millaista elämää ja millaisia tuloksia haluan luoda tulevana vuotena? Entä sen jälkeen?

"Few things are as foolish as hoping old behaviours will somehow present new results" korostaa Robin Sharma kirjassaan “The leader who had no title”. Pienillä päivittäisillä muutoksilla ajatuksissa ja toimintatavoissa saa vähitellen aikaan haluamiaan tuloksia. Päivittäisen toiminnan valjastaminen kohti pitkän tähtäimen hyötyä kannattaa. Jokaisessa hetkessä on valinnan mahdollisuus; kehitys, taantuminen tai paikallaan polkeminen. Millaisia tapoja valita sinulla on, ja olisiko näissä tarkastelun paikka?

Minä aion tänä vuonna keskittyä kurinalaisuuteen, joka kuulostaa itse asiassa aika ikävältä näin positiivisia kokemuksia ja mielihyvää hakevana ihmisenä J Mutta kurinalaisuus merkitsee minulle tietoista pyrkimystä kohti tavoitteitani; haluan toimia kurinalaisesti. Punnitsen päivittäin ja pienissä hetkissä, johdattavatko esimerkiksi mielitekoni tai mukavuudenhaluni hetkillä tekemäni valinnat minua lähemmäs tavoitteitani, ja teen hyvistä valinnoista itselleni rutiinin. Kurinalaisuus merkitsee minulle myös sitä, että minä hallitsen omaa aikaani, eivät muut. Minä asetan itselleni aikataulut, joiden puitteissa ja ansiosta tärkeimmät asiat toteutuvat. Varjelen kurinalaisesti sitä, että luon itselleni mahdollisuuksia elää hyvää elämää.

Uusista aluista kehkeytyy uusia rutiineja joten toivon sinulle antoisaa vuotta 2011! Siitä tulee sellainen, kun otat tavaksesi tehdä jokaisesta päivästä edellistä paremman.

Kati

PS. Vastaa uracoaching-kyselyyni ja voit voittaa 5 kerran uracoachingin taikka Wellbeing: The Five Essential Elements -kirjan! Ilahdutathan tällä mahdollisuudella myös ystäviäsi J
PPS. Katso Robin Sharman inspiroiva video alta. Lisää aineistoa Robinilta löydät osoitteesta http://www.theleaderwhohadnotitle.com/.



1 kommentti:

  1. Minä haluan tukea tässä asiassa kokemukseeni perustuen. Minä olen saarnannut kehityksen nimeen jo vuosia. Idea on itse asiassa ollut välttää kaikkea rutiinin omaista. Jokainen asia voidaan näet mielestäni tehdä aina paremmin, siis toisin kuin ennen. Meidän tavoitteemme ovat monasti ristissä tekemisemme kanssa. Vanha sanonta pätee "short term pain to long term gain" reitti toimii. Uusi tapa ottaa klassiset 21 päivää jotta siitä tulee uusi rutiini. Ruttiinit ovat turvallisia ja mukavia, mutteivät mielestäni useastikaan johda kehitykseen pitkällä eikä lyhyellä tähtäimellä. Uskon yhä että pitkän tähtäimen tavoitteet toteutuvat juuri kurinalaisesti tehden ne kaikkein tärkeimmät toimet tärkeimmän tavoitteemme saavuttamiseksi joka päivä. Koska tavoite on suurella todennäköisyydellä iso tai pieni muutos, on mielestäni pakko tehdä joka päivä jotain toisin. Usein tähän tarvitaan vain pieni päätös jättää jotain tekemättä ja tehdä sen sijaan jotain muuta ja tehdä myös. Mitä muut ovat mieltä tästä ajatuksesta?

    VastaaPoista