tiistai 14. joulukuuta 2010

Niin hyvin kuin mahdollista

Terveisiä Thaimaan lämmöstä!

Noh, onhan siitä jo yli viikko kun palasimme Koh Lantalta mutta lämpö tuntuu mielen iholla edelleen.

Vetelehdimme saarella kaksi viikkoa nauttien jokaisesta kiireettömästä hetkestä. En voinut kuitenkaan olla tarkkailematta sitä miten paikalliset työtään tekivät. Keskustelimme myös paikallisten kanssa heidän elämästään kun siihen tarjoutui mahdollisuus. Pääsääntöisesti he tuntuivat olevan todella kiitollisia kaikista turisteista, jotka mahdollistavat heidän elantonsa. Ilo ei paikoin tuntunut kuitenkaan täysin vilpittömältä - suru siinsi joidenkin silmistä. Hotellimme vastaava kertoi eräällä automatkalla tekevänsä yli kymmentuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa. Jos lomaa olisi, hän lähtisi Krabille, joka on lyhyen ajomatkan päässä. Hänellä ei ollut juurikaan aikaa tavata perhettään. Hän oli kiireinen pitäessään muiden perheitä tyytyväisinä.

Pitkät työpäivät pitivät sisällään erinomaista palvelua ja iloisia hetkiä mutta myös välinpitämättömyyttä ja silkkaa laiskuutta. Pohdin usein, mitä he itse ajattelevat työnteostaan. Miten olisi mahdollista muuttaa heidän työkulttuuriaan siten, että hyvin tehdystä työstä palkitaan ja että työpaikalla vetelehtimisestä ei kenenkään kannata maksaa? Ja että perheillä olisi mahdollisuus olla yhdessä. Toisaalta, erilaisia kulttuureitahan pitänee arvostaa sellaisenaan ja edellä mainituissa asioissa on varmasti meilläkin tekemistä.

Entä jos jokainen tekisimme sen työn mitä kulloinkin teemme niin hyvin kuin mahdollista? Ja pitäisimme omalta osaltamme huolta siitä, että tärkeimmälle jää aikaa; perheelle, ystäville, hyvinvoinnille. Sen lisäksi, että aikaansaava työ palkitsee tekijäänsä, nostaa se myös pitkän tähtäimen markkina-arvoa. Uusia haasteita pohtiville korostankin, että parasta mitä voi tehdä on tehdä se mitä kulloinkin tekee niin hyvin kuin mahdollista, pyrkiessä sinnikkäästi kohti uusia tavoitteita. Täytä aikasi aikaansaannoksilla ja mielekkäillä asioilla. Ja joskus kannattaa nauttia ihan vaan joutenolosta, jotta näkee asiat selkeämmin. Meillä on onneksemme tähän kaikkeen mahdollisuus.

Oikein ihanaa ja rauhallista Joulua! Toivon, että tulevan vuoden aikana tunnet eläväsi täysillä!

Kati

PS. Hyvä ruoka on intohimoni ja onnekseni juuri hotellimme lähellä oli korkeatasoinen kokkikoulu, missä pääsin valmistamaan herkkuani Panang Currya alusta lähtien. Katso Time for Lime ja testaa sinäkin sivuilla olevia ohjeita! Tältä se valmiina voisi näyttää, nam! :-)