maanantai 4. lokakuuta 2010

Olin viikko sitten amerikkalaisen enneagrammiguru Ginger Lapid-Bogdan viisipäiväisessä coaching-valmennuksessa. Kurssi oli erittäin antoisa niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin. Sain ilon tutustua uusiin kollegoihin. Erityisen mieluisa oli uusi belgialainen tuttavuus, jonka kanssa koimme sielujen sympatiaa. Sain ilokseni mahdollisuuden näyttää hänelle palasen kauneinta Suomea, Helsingin edustan saariston mereltä käsin.Ystäväni näki iltaisella veneretkellämme asioita, jotka ovat meille suomalaisille tavanomaisia, itsestäänselvyyksiä. Oli antoisaa nähdä omaa maailmaani hänen arvostavin silmin.

"Reframing" tai suomalaisittain asioiden uuteen perspektiiviin asettaminen, pohditutti minua kurssimme jälkeen. "Reframing" -käsitteeseen liittyy jonkun asian (kokemuksen, tarinan, tapahtuman) merkityksen tietoinen muuttaminen muuttamalla kuvaa, kehystä tai perspektiiviä.

Kuinka usein katselemmekaan maailmaa vain tietystä näkökulmasta, omista näkemisemme raameista tiukasti kiinni pitäen? Kuka on kertonut, että tarinamme onkaan totta? Ja jos vaikka olisikin, kuka sanoo, että tarinan muut esiintyjät kokevat asian samoin kuin sinä? Mikä heille on totta? Entä mikä meillä jää näkemättä kun rajaamme tahtoen tai tahtomattamme näköalaamme yrittäessämme keskittyä esimerkiksi "oleelliseen"?

Katselin erään asiakkaani kanssa syksyisessä puistossa kaunista, vinoon kasvanutta puuta, joka oli kallellaan komeiden, suorien ja vahvojen puiden keskellä. Puun lehdet olivat väärästä rungosta huolimatta yhtä kauniita kuin muidenkin puiden. Puu tuotti varmasti yhtä paljon, ellei jopa enemmän iloa ympäristölleen kuin muut puut. Puun juuret olivat vahvat ja sinnikkäät; se pitää vahvoilla juurillaan myös muita puita pystyssä ja täyttää siten tarkoituksensa. Asiakkaani sai tästä metaforasta hyödyllisiä oivalluksia siihen, miten hän näkee itsensä työyhteisössä ja mikä onkaan hänen varsinainen tehtävänsä - vain tarkastelemalla kaunista puuta eri perspektiiveistä.

Mikä on sellainen asia, jota sinun kannattaa tarkastella uudessa valossa? Valitse sellainen asia, tilanne tai tapahtuma, joka pohdituttaa sinua ja etsit siihen ratkaisua. Ajattele olevasi tiedonkeruumatkalla ja ota vastaan kaikki, hullultakin tuntuvat, asiat hyödyllisinä ratkaisun murusina. Pohdi sitten, miltä asia näyttäisi, jos antaisit asialle täysin uuden merkityksen? Entä jos sijoittaisit sen toiseen aikaan ja paikkaan, uuteen ympäristöön? Entä jos suurentelisit sitä enemmän ja enemmän, laajentaisit kokemuksen kehää? Tai pienentäisit sitä mielessäsi mitättömän kokoiseksi, yksityiskohtaiseksi, merkityksettömäksi? Katsele asiaa etäältä, tarkastele helikopteriperspektiivistä.Entä mitä merkitystä sillä on; sinulle, ympäristöllesi, maailmankaikkeudelle?

Hulluako ja hyödytöntä? Vai helpottavaa ja mahdollisuuksia avaavaa? Valitse itse :-) 




Uusia näkökulmia ja rohkeutta hyppyyn,

Kati

PS. 16.11. järjestän tutustumistilaisuuden siihen, miten voit kehittää tunneälyäsi enneagrammin avulla. Katso lisää tästä ja tule mukaan!