perjantai 27. elokuuta 2010

Sinnikkyys palkitaan - vai palkitaanko?

Olen kummastellut kun jotkut kuvittelevat toisten menestyksen tulevan helpolla. Ikäänkuin onni tulisi ulkoa, lahjana vastaanottajalleen. Minä en tiedä yhtään menestynyttä ihmistä, joka ei olisi työskennellyt sinnikkäästi tavoitteidensa eteen. He tekevät kulloinkin parhaansa, keskittyvät oleelliseen ja ovat rohkeasti oman polkunsa kulkijoita. Ja mikä tärkeintä, heillä on usein jonkinasteinen tunne siitä, että se mitä he tekevät, on merkityksellistä. He ovat oppineet virheistään ja tarttuneet rohkeasti heille avautuneisiin mahdollisuuksiin. Ja kyllä, he työskentelevät sinnikkäästi - tälläkin hetkellä.

Olen viettänyt tässä muutaman päivän raadollisen rutiiniluonteisissa töissä. Täytyy myöntää, että kyllä puuduttaa. Olen parhaimmillani ideoidessa, visioidessa ja työskennellessäni ihmisten kanssa. Nyt hiljainen työhuone ja rutiinihommat jälleen odottavat - pitäisi jatkaa siitä mihin eilen jäin. Olisipa helppoa keksiä korviketekemistä, englannin termi 'procrastinating' soveltuisi tilanteeseen hyvin. Mutta kun tavoite on kirkkaana mielessä ja motivaatio on korkealla, asettuvat ne vähemmän mukavatkin tehtävät oikeaan kontekstiin. Tiedän, miksi teen tylsiäkin hommia. Keskitynkin siihen, miten saan tehtyä ne mahdollisimman tehokkaasti, jotta saan sen aikaan mitä tarvitsee. Ja sitten ryhdistäydyn, energisoin itseni ja ryhdyn hommiin. Ja palkitsen itseni kun urakka on ohi.

Kaikki yritykset ja onnistumiset ovat joskus alkaneet yhden ihmisen ajatuksesta. Ajatus ei kuitenkaan pelkästään ei riitä vaan tarvitaan lukemattomia tunteja raakaa työtä, että ajatukset ja unelmat toteutuvat. Sinnikkyys palkitaan kun motivaatio tekemiselle tulee sisältäpäin. Muuten sinnikkyys saattaa olla jopa tyhmää muiden tavoitteiden toteuttamista. "Otsa hiessä pitää sinun leipäsi ansaitseman"-asenne ohjaa meidät nöyrään työskentelyyn; herranpelko on arkipäivää sivistyneessä nyky-Suomessakin. Entä jos olisimme kaikki omien elämiemme herroja? Työskentelisimme sinnikkäästi omien unelmiemme eteen? Miltä työnteko maistuu, kun siinä on jotain järkeä? Voin kertoa, että hyvältä :-)

Löydä työ, joka saa sydämesi laulamaan. Silloin sinnikkyytesi palkitaan. Tässä vielä muutama konkreettinen vinkki siihen, miten tylsistäkin hommista saa tehot irti:
1. Priorisoi. Mieti mitä sinun täytyy ensiksi tehdä, jotta saat muut asiat etenemään. Mikä on tärkeintä, juuri nyt. Entä pitkällä tähtäimellä?
2. Aseta tavoite. Mieti mikä on realistinen tavoite, josta pidät kiinni vaikka puuduttaakin. Kirjaa maksimissaan kolme tavoitetta paperille ja aseta ne näkyvään paikkaan. Voit myös kirjoittaa tavoitteen viereen vastauksen kysymykseen "Miksi?", jotta muistat miksi tämä tavoite ja tehtävä on juuri nyt sinnikkyytesi arvoinen.
3. Tehosta. Mieti miten teet sen mitä teet, mahdollisimman tehokkaasti. Pari minuuttia suunnitteluun voi säästää tunteja aikaasi.
4. Energisoi itsesi. Miten sinä lataudut parhaiten? Tee lyhyesti  jotain sellaista, mistä saat energiaa, juuri ennen tehtävän aloitusta. Työskentelet silloin huomattavasti tehokkaammin. Jos ainoa mitä mieleesi tulee on baari-ilta kavereiden kanssa (mikä tunnetusti siirtää energiaa seuraavasta päivästä baari-iltaan), kokeile esimerkiksi lyhyttä liikuntaa. Avaa ikkuna, laita musiikki täysille, hypi, pompi tai varjonyrkkeile. Nosta sykettä ja ajattele onnistumistasi.
5. Ole sinnikäs. Tee se minkä olet päättänyt tehdä. Älä siirrä huomiseksi sitä mitä sinun kannattaa tehdä tänään. Haasta itsesi onnistumaan.
6. Palkitse itsesi. Välittömästi saatuasi tehtävän päätökseen. Parasta mitä voit tehdä on antaa itsellesi tunnustus hyvin tehdystä työstä. Ole aktiivisen tyytyväinen itseesi. Se on ihan sallittua! Niin ja itse asiassa se baari-iltakin sujuu hienosti, kun hehkut tyytyväisyyttä omaan itseesi ja aikaansaannoksiisi.

Yes! No niin... Nyt minunkin pitäisi mennä jatkamaan niitä rutiiniluonteisia, puuduttavia hommia... Hohhoijaa... Ei kyllä millään jaksaisi erityisesti kun eilen meni pikkutunneille vieraiden kanssa. Taidanpa aloittaa edellisen listan ykköskohdasta tänä aamuna itsekin :-)

Tsemppiä!

Kati

PS. Ai niin! Syksyn Pro Bono -coachattava valitaan pian. Ks. lisää osoitteesta http://www.mindwind.eu/23 ja laita viestiä eteenpäin tästä mahdollisuudesta niille, jotka sitä eniten tarvitsevat!