keskiviikko 18. elokuuta 2010

Mistä on kyse?

Suomi on Newsweekin mukaan maailman paras maa. Miksi siis niin useat meistä ovat tyytymättömiä omaan tilanteeseensa ja mahdollisuuksiinsa? Miksi olemme yksi maailman työuupuneimmista kansoista? Miksi meillä opiskellaan loputtomasti? Entä mitä me voimme tehdä voidaksemme hyvin?

Tämä blogi tulee nostamaan esiin yksilön mahdollisuuksia parantaa omaa henkilökohtaista menestystään yhteiskunnallisessa kontekstissa. Uskon, että jokainen haluaa elää mielekästä elämää. Yksilöt muodostavat yhteiskunnan. Siispä vaikuttamalla yksilöiden mielekkään elämän tavoitteluun - henkilökohtaiseen menestykseen - vaikutamme vahvasti myös yhteiskuntaan.

Filosofi Pekka Himanen kuvaa teoksessaan Kukoistuksen käsikirjoitus koruttomasti Suomen henkisen pahoinvoinnin tilaa:
  • Joka viidennellä suomalaisella on psyykkisen sairauden diagnoosi
  • Suomessa syödään päivittäin 700 000 mielialalääkettä
  • Mielenterveyssyistä on tullut johtava syys sairauspoissaoloihin ja varhaiselle eläkkeelle jäämiseen
  • Joka seitsemännellä yläkouluikäisellä on depression oireita
  • Joka 20. yliopisto-opiskelija käy terapiassa
Miksi näin? Olkoonkin niin, että Suomi on maailman paras maa mutta suomalaisilla ei ole hyvä olla. Aikamoinen paradoksi vai mitä?

Himasen mukaan olemme suuren yhteiskunnallisen muutoksen äärellä. Väitänkin, että suurin osa suomalaisten pahoinvoinnista johtuu heistä itsestään. Jokaisen ihmisen tunnetila on aina oma valinta. Toki kasvatuksemme, koulutuksemme ja ympäristömme asettavat omia vaatimuksiaan ja paineitaan. Mutta henkilö, joka tietää mitä haluaa, tuntee itsensä hyvin, on riittävän vahva arvostaakseen muita ja joka osaa kokea henkilökohtaista onnea, voi hyvin ja menestyy. Ainakin omilla mittareillaan ja mitään muita mittareitahan henkilön ei kannata onnellisuudelleen hyväksyä. Omasta urasta, menestyksestä ja elämästä tulee kunkin kantaa oma vastuunsa. Väitän, että suuri osa suomalaisista ei hyödynnä niitä yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia voimavaroja, joita heillä on käytettävissään.

Tästä alkaa siis Menestyksen Metsästäjät -blogi, joka nostaa esiin yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia epäkohtia ja tuottaa ratkaisuehdotuksia erityisesti yksilöiden menestyksen edellytysten nostamiseen. Haastan samalla lukijat käymään aktiivista keskustelua siitä, mitä "ruohonjuuritasolla" on tehtävissä, jotta suomalaiset menestyvät ja luovat uudenlaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Mitä sinä olet aiheesta mieltä? Menestyksen metsästäjät, olkaa kuulolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti